Sayfalar

22 Temmuz 2011 Cuma

Kalıcı Dövme ve Seçimi

Kalıcı Dövme ve Dövme Seçimi Hakkında
dövme yaptırmak isteyenler için öncelikle ne yaptırmak istediği çok önemlidir. sırf ”yaptırayım sadece havam olsun.” demekle olacak bir iş değildir.hem vücudunuza saygısızlık etmiş olursunuz hem de dövme sanatçısınınn emeğine.dövme için benim tabirimle iki çeşit dövme vardır. birincisi;hayat felsefenizi anlatan,sizden bir şeydir.ikincisi ise; şeker gibi olan yani sadece orda durduğu için sizi mutlu eden,estetik açıdan güzel gözüken dövmelerdir.bu ikisinden hangisini seçiceğinize karar vermelisiniz,bundan sonrada renkli mi renksiz mi olucağına karara vermek kalır. eğer ilk gruptaki dövmeleri seçerseniz bu dövmeler üzerinde çalışmak gerekir yani katalog üzerinde beğenipte bu olsun demek biraz zor olur çünkü sizden bir parça olacağı için mutlaka dövmeye sizinde katkınız olmalıdır.mesela hayatınızda yeri olan bir rakam,anne babanızın adı,sizi temsil eden bir sembol vs.bu yüzden ilki biraz daha bilinçli dövme yaptırmak isteyenler içindir ve sıkılır mıyım sorusuna net bir şekilde hayır diyebileceğim bir dövme türüdür.sıkılmanız şöyle mümkün değildir bence;10 yıl sonra o dövmeye baktığınızda sizin hayat felsefenizi,ne düşündüğünüzü,nasıl bir ruh durumundan şu an ki bulunduğunuz duruma geldiğini gösterir sizlere,bir çeşit düşüncelerinizi hafifletip vücudunuza yazmanızdır,kendinize ayna gerek olmadan bakmanızdır.bu yüzden kendinizi nereye giderseniz götüreceğiniz için ruhunuzdaki şeyleride somut olarak vücudunuza yansıtmak insanı sıkmayacaktır.
ikincisine gelirsek;onlar ilkine göre daha basit ya da bulunması daha kolay dövmelerdir. katalogtan şeçip direk yaptırabilir ama isteğe göre de kendi şekillerinizi ekleme yapabilirsiniz.örneğin ayak bileğinizin altındaki bir dövme uygun bir sandalet giydiğinizde çok şık durabilir,banyoya girip çıktığınızda vücudunuzda renkleriyle şeker gibi parlayabilir.
sıra geldi dövmenin yer seçimine;eğer vücudunuza çok dövme yaptırmayı düşünmüyorsanız ki genelde bir başladı mı insan o iğnenin getirdiği huzuru,başlangıcı özler bu yüzden büyük dövmeler olmasa bile birden fazla dövme yaptırır.eğer ”yok ben büyük bir tane yaptıracağım ve sonra yaptırmayı düşünmüyorum.” derseniz bunun yerini iyi belirlemeniz gerekebilir.mesela sırtınızı tuval olarak kullanabilirsiniz dövmenin iyi durması için. küçük ya da orta boy dövmeler yaptırmak istiyor ve vücüdunuzu az çok doldurmak istiyorsanız,dövmenin yerine dikkat etmelisiniz. tam kolunuzun ortasına dövme yaptırdığınız zaman bir sonraki dövmeniz için boşuna yer kapatmış olucaksınız ve kompozizyonu sağlamakta zorlanacaksınız. vücudunuz için nasıl bakım yapıyor,sağlığınıza dikkat ediyorsanız dövmelerinizin uyum içinde bulunması için yerleştirme konusunda da dikkatli olmalısınız ki tuval oaln vücudunuz bir sanat harikası olsun :)) renk seçimi konusu ise  ; eğer sade bir dövme olucaksa genelde siyah ve gölgelendirme kullanılır tabi bu boyutuna göre de değişiklik gösterir. ama büyük ve içinde hikayeler olan bir dövme istiyorsanız aklınıza gelebilecek tüm renkleri sentezleyebilirsiniz dövme sanatçınızla beraber,işin eğlenceli kısımlarındandır. :)
dövme hakkında sorulabilecek sorulara kendimce cevap vereyim kafanızda bir fikir oluşması için.

dövme yaptırmak günah mıdır?
-bence günah değildir.insanın inancı kendi içindedir vücuduna yaptırdığı birşeyden dolayı günah olduğunu düşünmüyorum.gözeneklerimizi kapadığı için abdest tutmaz diyorlar ama 5 tane dövmem var ve çoğu yapılırken tüylerim alındı ama ilerleyen günlerde tüylerim sanki dövme yokmuş gibi çıktılar,anlayacağınız gibi gözeneklere kadar inmiyor boya.bir diğer günah olma sebebi ise insanların kendine acı çektiriyor olması. kulak delinmesi,dişe dolgu yaptırmak,kaş aldırmak vs. bunlarda günah olmalı o zaman ki öyle olursa insanlar hiç bir şey yapmadan yaşamalı neredeyse.

dövme yapılırken acıyor mu?
bölgesine göre acı seviyesi değişiyor ve tabiki kullandığınız iğnenin kalınlığına boyuyacağınız alanın büyüklüğüne göre de değişiklik gösteriyor.kemik üstleri genelde diğer bölgelere göre daha fazla acıtır.ince deri olan kollarımızın arkası,boynumuzun sağı ve solu,bileklerimiz gibi.ama büyütülecek kadar bir acısı olduğunu düşünmüyorum zaten bir süreden sonra hafif bir uyuşma oluyor ve hissetmiyorsunuz. ayrıca iğneyi çalıştırmaya başlayıp uzun işlemlerde yapmıyorlar sık sık ara verip rahatlatıcı bir fısfıs var ondan kullanıyorlar sıkıntı olmuyor.korkup,elimi tutup bu acıyı büyüten çoğu arkadaşım şimdilerde ikinci hatta bazıları üçüncü dövmeyi yaptırmak üzereler.

fiyatları nasıl belirleniyor?
çoğu stüdyo iğne başına para alıyor.iğne sadece sizin için kullanıldığı için iğneye belli bir miktar alıp kullandığı boya sayısı dövmenin büyüklüğü ve uğraştırmasına göre üstüne fiyat ekliyorlar. kimisi renk başına da belli para alıyor.kimisi sadece iğne parası ve uğraştırması için para alıyor.kimisi de dövmenin santimetresine göre ve iğne parasını alıyor.genelde iğne paraları 100 ile 150 liradan başlar.yani kalıcı dövme yaptırmak istiyorsanız 100 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor ki kremede 20 liraya yakın para vereceğiniz için 120 lira kafadan cebinizden çıkacak paradır.

dövme yaptırdıktan sonra ne yapmalıyım?
dövme yaptırdıktan sonra 10 gün boyunca orayı suyla temas ettirmemeniz gerekir.size verilen kremi dövme üzerinizde en az 10 gün kullanmanız istenir çok ıslak ve çok kuru kalmayacak şekilde dövmeniz en az 10 gün ki büyüklüğüne göre değişir nemli tutmak zorundasınız kuru kalmayacak hiç bir şekilde.güneşle 10 gün teması olmamalı eğer renkliyse 10 günün sonunda güneş kremleriyle çıkmalısınız en az 1 ay ki rengi solmasın. dövmenizi kapalı tutmamanız gerekiyor yani örneğin ayağınızdaysa çorap giymemelisiniz mümkün olduğunca çünkü dövme kapalı kaldığında rengi atar ve solar rötüş yaptırmanız gerekir.dövmenizin rengini hiç kaybetmesini uzun yıllar dayanıklı kalmasıı istiyorsanız nemlendirici kremler kullanabilirsiniz vücudunuza baktığınız gibi ona da bakmalısınız.

sildirmek istersem ne yapacağım?
sildirmek artık eskisine oranla daha kolay.lazar yöntemi hala bilindik yöntem ama onun dışında ilk önce sildirmeden önce eğer sıkıldıysanız üstüne yeni birşey yaptırmayı düşünebilirsiniz dövmenizin formatı ve yeni istediğiniz dövme buna uygunsa.sonrasında ise yavaş yavaş gelişen bir yöntemle dövmenin üzerinden gene iğneyle ten renginizi geçtikleri zaman dövme yapılmamış gibi oluyorsunuz ya da üstüne yenisini yaptırabiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder